Wijn uit Oostenrijk

“HET SPANNENSTE WIJNLAND TER WERELD”

De geschiedenis van de Oostenrijkse wijnbouw gaat terug naar de tijd van de Romeinen. In de Middeleeuwen speelde vooral de kerk een belangrijke rol in de wijnproductie. Aan het begin van de 16de eeuw bereikte de wijnbouw een eerste hoogtepunt en werd Oostenrijk beroemd om zijn edelzoete wijnen zoals de Trockenbeerenauslese uit de regio rondom de Neusiedlersee. In de 17de eeuw bedreigden wijnbelasting en oorlogen de Oostenrijkse wijnbouw maar door een betere regelgeving en een degelijk belastingstelsel ging het weer de goede kant op met de wijnbouw in Oostenrijk. In 1860 werd in Oostenrijk de eerste wijnbouwschool ter wereld geopend: Klosterneuburg.

In 1872 vernietigde echter de druifluis een groot deel van de wijngaarden en werden nieuwe druivenrassen aangepland zoals Grüner Veltliner, nu de nationale trots is van het land. Daarna speelde Oostenrijk een toonaangevende rol in de internationale wijnwereld en werden nieuwe druivenrassen ‘geboren’ waaronder de Zweigelt. Na de 1ste en 2de wereldoorlog kwam de wijnbouw in Oostenrijk tot stilstand. Daar kwam nog bij dat in 1985 door het ‘antivries schandaal’ de export van Oostenrijkse wijn vrijwel volledig stil viel.

Maar… mede door dit schandaal en de inzet van de wijnboeren is Oostenrijk NU weer helemaal terug aan de top! De sindsdien zeer strenge Oostenrijkse wijnwetten, een van de strengste ter wereld, worden strikt nageleefd om de kwaliteit van de productie te garanderen. Door de geleidelijke invoering van de DAC (Districtus Austriae Controllatus) vanaf jaargang 2002, vergelijkbaar met het AOC systeem in Frankrijk, wordt de kwaliteit van de wijnen nog verder verbeterd en de typiciteit van de regio’s beschermd. Oostenrijk kent op dit moment 8 DAC’s.

Inmiddels krijgt de nieuwe generatie wijnbouwers voet aan de grond. Het wijnmakersvak zit in hun bloed, ze zijn goed opgeleid, hebben internationaal ervaring opgedaan en hebben allemaal als doel de mooiste wijnen van de wereld te maken.

Oostenrijk is hot en heeft veel meer op wijngebied te bieden dan de gevestigde namen. Juist de nieuwe generatie wijnmakers leveren het bewijs dat Oostenrijk weer helemaal terug is aan de top!

De wijngebieden / regio’s

Oostenrijk kent 4 grote wijngebieden: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien. Deze gebieden zijn onderverdeeld in totaal 16 specifieke wijnregio’s.

  • Weinviertel
  • Wachau
  • Kremstal
  • Kamptal
  • Traisental
  • Wagram
  • Carnuntum
  • Thermenregion
  • Wien
  • Neusiedlersee
  • Neusiedlersee-Hügelland
  • Mittelburgenland
  • Südburgenland
  • Südoststeiermark
  • Südsteiermark
  • Weststeiermark

De wijnwetgeving

Sinds 2002 wordt regio voor regio de Districtus Austriae Controllatus (DAC), Latijns voor “Gecontroleerde Herkomstbenaming voor Oostenrijk”, uitgerold. Op dit moment (augustus 2013) zijn er 9 DAC’s:

  • Weinviertel DAC (2002) en Weinviertel DAC Reserve (2009)
  • Mittelburgenland DAC en Mittelburgenland DAC Reserve (2005)
  • Traisental DAC en Traisental DAC Reserve (2006)
  • Kremstal DAC en Kremstal DAC Reserve (2007)
  • Kamptal DAC en Kamptal DAC Reserve (2008)
  • Leithaberg DAC Weiss (2009) en Leithaberg DAC Rot (2008)
  • Eisenberg DAC (2009) en Eisenberg DAC Reserve (2008)
  • Neusiedlersee DAC (2011) en Neusiedlersee DAC Reserve (2010)
  • Wiener Gemischter Satz DAC (2013)